Bejelentés


Papagájok weboldala Legjobb madár a papagáj!Papagáj-intelligencia

René Descartes francia tudós és filozófus a 17. században kijelentette, hogy az állatoknak nincs lelkük. A későbbi idők tudósai arra a megállapításra jutottak, hogy egy állat minden esetben kizárólag ösztönösen reagál, nem voltak hajlandóak elfogadni, hogy az állatoknak tudata van. Egy tenyésztő egy alkalommal azt mondta a saját kakadujára, hogy "mocsok" természete van, mert a párjául szánt tojóra támadt, és el kellett különíteni őket. De ez nem így működik. A kakadunak nincs fogalma az „átlag” vagy „mocsok” viselkedésről, ő egyszerűen csak párosodni akar. A vadonban a tojó elrepül, ha még nem áll készen a párzásra. A kalitkában vagy ketrecben nincs hová repülnie, nem tud elbújni a hím elől, így szinte természetes, hogy a visszautasítottság agressziót szül.


Ez tehát egy tipikus példa az antropomorf ítéletek hibás használatára. Ugyanakkor az a rugalmatlan nézet, hogy az állatokat nem lehet emberi szempontok szerint leírni vagy a viselkedésüket elemezni, értékelni, fokozatosan kezd megkopni. A háziállatok tulajdonosai mindig úgy vélték, hogy háziállatuk emberi érzelmeket mutat.

Papagáj-intelligencia

Az antropomorfizmus igenis hasznos lehet, megvan a maga helyes felhasználása. A magunk és papagájaink közötti hasonlóságok meglátása nagy segítség lehet a megértésük elmélyítésében és a jobb körülmények megteremtésében, melyek együttesen lehetővé teszi a fogságban tartott papagáj számára, hogy kényelmesen éljen a környezetünkben. Nem szabad elfelejteni azonban, hogy ellentétben a kutyákkal és macskákkal, amelyeket nemzedékek óta szocializáltak, a papagájok még mindig vadon élő állatok.

Papagáj-intelligencia

Miért tartották az emberek fontosnak, hogy a Homo sapienst megkülönböztessék minden más lénytől, amely a bolygón fejlődött? Itt van egy magyarázat a holland primatológus, Frans de Waal elképzelése szerint:

"Amikor őseink a vadászatról a gazdálkodásra váltottak, elveszítették az állatok tiszteletét és elkezdtek úgy tekinteni önmagukra, mint a természet uralkodóira. Annak érdekében, hogy ezt az elképzelést igazolják, és egyben meg is indokolják, ahogy más fajokat kezeltek, le kellett szólniuk az intelligenciájukat és tagadniuk kellett az állati lélek létezését. Lehetetlen megváltoztatni ezt a tendenciát anélkül, hogy kérdéseket vetnénk fel az emberi attitűdökkel és gyakorlatokkal kapcsolatban."
Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!