Bejelentés


Papagájok weboldala Legjobb madár a papagáj!A papagájok tollrombolása

Az FDB (feather destructing behavior, magyarra fordítva tolltépés-szindróma) betegségben szenvedő papagájok tulajdonosai gyakran beszélnek arról, hogy mennyire "összetöri a szívüket", hogy papagájuk tollromboló. Gyakran használnak hasonló, szinte költői kifejezések ezek a papagájuk szenvedését tehetetlenül néző gazdik. A papagájok empatikus lények, egész biztos érzik, tudatában vannak ezeknek a negatív érzelmeknek, amik a gazdájukban végbemennek ilyen esetekben.Olyanok ők, mint egy kisgyerek, aki érzékeli a szüleiben lévő, rájuk összpontosító szorongást, ezért azt mondhatjuk, hogy ezek az aggódó tulajdonosok egyre több aggodalmat halmoznak fel egy már potenciálisan stresszes madárban, tovább rontva ezzel az ördögi körrel az egész helyzetet.

Mit tehát a legfontosabb teendő, ha a papagájunk elkezdi kitépni a saját tollait? Pánik és a madárral való közös szenvedés helyett a jó megoldás a mielőbbi segítségkérés. Az első út az állatorvoshoz vezessen (profi madarashoz, nem sima orvoshoz!). Vele közösen ki lehet zárni az olyan, szervi eredetű okokat, mint például az epilepszia vagy valamelyik gyulladásos szövődmény, mert ezek is vezethetnek tolltépéshez. Ki lehet próbálni a levegő- illetve lakhelyváltoztatást is, néha elég másik helységbe, szobába átrakni a papagájt. Ha ezek nem válnak be, fel kell keresni egy viselkedési tanácsadót, aki a betegség mentális okaira fókuszálva gyógyít. Nem szabad elfelejteni, hogy a puszta aggodalom valószínűleg csak rosszabbítja a helyzetet.Miután a madár-állatorvosok tiszta egészségügyi helyzetet állapítottak meg, a tulajdonosok kijavították a fellépő környezeti stresszt, a legjobb, amit tehetnek, ha egy kis időre megfeledkeznek a madár problémájáról.  képzetlen emberek hozzászólásaival ellentétben ez a betegség egyáltalán nem azt jelenti, hogy a beteg papagáj gazdája egy szörnyű tulajdonos, vagy hogy a papagáj boldogtalan lenne.


Sok más papagáj-viselkedéshez hasonlóan a tollpusztítás is szokássá formálódhat, és idővel inkább kényelmi viselkedéssé válik, mint például a körmök rágása. Több tollpusztító madár létezik, akik nyilvánvalóan boldogok és egészségesek, és kiváló életet élnek, és akiket tollhiányuk semmilyen módon nem befolyásol negatívan a mindennapokban. Persze ennek az állapotnak a megelőzése mindenképpen elsődleges kell, hogy legyen.
Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!