Bejelentés


Papagájok weboldala Legjobb madár a papagáj!

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek. Ráadásul most megkapod ajándékba A Hatékony Angol Tanulás Titkai tanulmányom.A papagájokról általában

A Barátpapagáj, vagy más néven zöld papagáj (Myiopsitta monachus) az egyik legismertebb papagájfaj. Szerzetespapagáj néven is hívják. Dél-Amerikában őshonos, de van néhány az Egyesült Államokban is, akik fogságból megszökve, természetes ösztöneikre hallgatva szaporodni kezdtek. Ez is megmutatja, milyen szívós is ez a madár. Nagy méretű, pálcaalakú fészket épít, mely a fajtán belül teljesen egyedi. Az alcsalád figyelemre méltó papagájai közé tartoznak a lógó papagájok (Loriculus), amelyek fejjel lefelé alszanak, mint a denevérek.

Évtizedek óta Ausztráliában az éjszakai papagáj (Geopsittacus occidentalis) kihaltnak tűnt, amíg egy frissen elhullott példányt nem találtak 1990-ben. Ez a különleges papagájfajta éjszaka táplálkozik, főleg fűmagokat gyűjtöget. Fészke is meglehetősen különleges felépítésű, egy bokrok ágaiból felépített gallyrakás, melyet egy alagútszerű bejáraton keresztül ér el. Ugyanígy szokatlan viselkedésformákat mutat rokona, a földi papagáj (Pezoporus wallicus). Őket Ausztrália déli és Tasmania nyugati részén lehet megtalálni, szintén nagyon alacsony példányszámban maradtak fent. A füvön fut, mint egy fürj, és nagyon gyakran vált irányt, ami egy régen kifejlődött túlélési ösztön maradványa: korábban sajnos kutyákkal vadásztak ezekre a szegény madarakra, ez ellen próbáltak a cikkcakkos mozgásformával védekezni. Magokat és rovarokat eszik, a fészke pedig általában egy bokor alatt található levélbélésű üreg.A rövid (vagy hosszabb, de hegyes) farokkal rendelkező lóri papagájok alkotják a Loriinae Psittacidae alcsaládot. Összesen 53 faj és 12 nemzetség található Ausztráliában, Új-Guineában és néhány csendes-óceáni szigeten. Közös jellemzőjük a vékony, hullámos csőr és a jellegzetes nyelv, mely a virágok nektárjának kivonására specializálódott. A Micropsittinae alcsalád Harkálypapagáj-formák tagjai is mind a lóri nemzetséghez tartoznak. A gyümölcsökön kívül ők rovarokat és gombákat is esznek.A Nestorinae alcsalád csak Új-Zélandon található. A kea (Nestor notabilis) alkalmanként még a juhok tetemeiből is eszik, főleg a vesék körüli zsírosabb részeket eszi meg. A kakapó (N. meridionalis) egy gyengébb erdei madár, gyakran kisállatnak tartják. A bagolypapagáj (Strigops habroptilus) szintén csak Új-Zélandon fordul elő. Ez a Strigopinae alcsalád egyetlen tagja, nagyon ritka, állandóan veszélyezteti a kihalás.

Nagy ismeretségnek és népszerűségnek örvend a kakadu-család (Cacatuidae), mely összesen 21 fajt számol Ausztráliából, Új-Guineaból és a közeli szigetekről. Ez a csoport tartalmazza a Magyarországon nimfa papagájként ismert Nymphicus hollandicus-t is. A nimfa papagáj az egyik legnépszerűbb, kedvtelésből tartott madárfaj jelenleg, jól nevelhető, emberbarát, szelíd és játékos, igazi háziállat.
Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!